10 of the best dance tracks from the 80s
Acest top evidențiază poate cele mai iconice hit-uri de muzică dance din anii `80. În acea perioadă a început o creștere a muzicii electronice dance și new wave, pe fondul demodării muzicii disco, iar apariția synth-pop a marcat evoluția muzicii dance. Haide să vedem 10 track-uri care au definit acest deceniu și care au influențat și generațiile viitoare.
1. New Order - Blue Monday
Piesa este lansată în anul 1983 și a devenit cel mai bine vândut single pe vinyl de 12 inchi din toate timpurile. Aceasta a fost inspirată de o carte pe care toboșarul din New Order, Stephen Morris o citise: „Of Champions or Goodbye Blue Monday” scrisă de Kurt Vonnegut. „Blue Monday” a fost descrisă de BBC Radio 2 ca „o legătură crucială între disco-ul din anii '70 și explozia dansului/house-ului care a avut loc la sfârșitul anilor '80.”
2. Madonna – Into The Groove
Un hit atemporal, de la o artistă atemporală. Regina muzicii pop, a avut și o perioadă în care a cochetat cu muzica house și electronică. Melodia o prezintă pe artistă la începuturile sale. Inițial, piesa a făcut parte din soundtrack-ul filmul „Desperately Seeking Susan”, iar după a fost lansată ca și single. O piesă electronică, cu un feeling punk-rock și punchy. Auzind-o pe Madonna la începutul ei șoptind: „You can dance, for inspiration” face aluzie la inspirația clara a piesei: ringul de dans.
3. Frankie Goes to Hollywoord – Relax
„Relax" de Frankie Goes to Hollywood a fost o piesă revoluționară. Track-ul a fost considerat obscen din cauza mesajului și a videoclipului filmat într-un club gay și S&M, ceea ce a dus la interzicerea piesei pe BBC Radio. Astfel s-a creat o legătură a trupei cu tinerii rebeli, ajungând inevitabil numărul 1 în UK Singles Chart, BBC fiind obligat să ridice interzicerea piesei.
4. Lipps Inc. – Funkytown
În SUA, "Funkytown" a intrat în Billboard Hot 100 pe martie 29, 1980 și a petrecut 4 săptămâni ca number one. Tempo-ul său vibrant și groove-ul irezistibil au făcut-o un element de bază în cluburile de dans și o piesă definitorie a începutului anilor '80 și pentru cultura dance în general. În 2018 a fost plansată pe locul 7 în lista ” 25 Best Dance Pop Songs of All Time”.
5. Diana Ross - I`m Coming Out
Lansată în 1980, a câștigat rapid popularitate în cluburi. Cântecul are de fapt un mesajul de celebrare a femeii și a comunității LGBTQ, încurajând „coming out-ul” („I'm coming out, I want the world to know, Got to let it show”). Ritmul piesei este un alt aspect care a contribuit la popularitatea sa, cu un groove funk dinamic, creat de celebrul duo de producători Nile Rodgers și Bernard Edwards. În 1997, Puff Daddy a folosit un sample din această piesă pe melodia "Mo Money Mo Problems," care a devenit un hit #1 în SUA.
6. Cindy Laupner – Girls Just Want to Have Fun
O piesă definitorie pentru cultura anilor `80 și un imn pentru feminism și fashion, Cindy purtând haine stridente care probabil au fost cumpărate din magazine second-hand. Melodia a fost folosită în numeroase filme și seriale, cum ar fi „Clueless”, „Gilmore Girls” sau „Miami Vice”. Linia melodică a piesei „Girls Just Want to Have Fun” de Cyndi Lauper este la fel de vibrantă și energică precum versurile sale. Melodia este construită pe o bază de pop, cu vocaluri inspirate din anii `50.
7. Eurythmics, Annie Lennox, Dave Stewart - Sweet Dreams (Are Made of This)
Lansată în 1983, track-ul este un exemplu perfect al contrastelor. Versurile enigmatice și vocea distinctivă a lui Annie Lennox au creat o piesă de dans hipnotică, care rămâne influentă în muzica electronică. Videoclipul este la fel de emblematic și șocant, datorită apariției unei vacilorîn studio. Annie Lexon a declarat: „ Videoclipul este o declarație despre diferitele forme de existență. Aici sunt oamenii, cu visele noastre de industrie, realizare și succes. Și aici este o vacă.”
8. Dead or Alive - You Spin Me Round (Like a Record)
O piesa dance care a cucerit anii `80 prin ritmul său neîntrerupt și refrenul catchy. Un element esențial al piesei este utilizarea unui drum machine/sampler Linn 9000, care a fost introdus la începutul anului 1984. Într-un interviu acordat Daily Mail în 2012, Pete Waterman, unul dintre producătorii piesei, a dezvăluit că melodia a fost înregistrată într-o sesiune maraton de 36 de ore. Pentru a rămâne treaz în studio, Waterman a recurs la cocaină. „Este singura dată când am consumat cocaină în viața mea”, a spus el.
9. Kraftwerk - Musique Non-Stop
„Musique Non-Stop” de Kraftwerk este o piesă electronică de pionierat. Lansată în 1986, a demonstrat utilizarea inovatoare a tehnologiei în muzică. Utilizarea repetitivă a ritmurilor și structura minimalistă au creat o experiență auditivă unică. De la începuturile lor experimentale până la influența lor durabilă asupra muzicii electronice, Kraftwerk a demonstrat puterea sunetului mecanic și a tehnologiei în crearea de muzică care să dureze pentru totdeauna.
10. Soft Cell – Tainted Love
Lansată în 1981, a transformat piesa soul a Gloriei Jones din 1964 într-o senzație synth-pop, devening cel mai vândut single din UK în acel an. Soft Cell a folosit o varietate de instrumente electronice, basul a fost generat cu un Korg Synthe-Bass, iar sunetele de lovitură de bici u fost realizate cu synth-drums portabile. Popularitatea sa a traversat deceniile, continuând să fie relevantă și apreciată de noi generații de ascultători. În 2006, Rihanna a sample-uit această piesă pentru melodia sa „S.O.S (Rescue Me)”.