Coloane sonore iconice cu muzică electronică
- Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
„Murder on the Dancefloor" de Sophie Ellis-Bextor a fost lansată pentru prima dată și a atins poziția numărul 2 în topul oficial al single-urilor din Marea Britanie în 2001. În prezent, această melodie trece printr-o reînviere deoarece este utilizată în scena finală a filmului Saltburn și a devenit un trend viral pe TikTok. În ianuarie anul acesta, a intrat în Billboard Hot 100 în SUA.
Sophie Ellis-Bextor a declarat pentru BBC Newsbeat: „Este cu adevărat magic. Și ca să fiu sinceră, nu cred că am procesat complet...Este extraordinar. Este o melodie pe care o cânt de peste 20 de ani, încă îmi place să o cânt. Îmi place reacția oamenilor când o interpretez live. Dar faptul că oameni noi o descoperă, că face noi amintiri cu oamenii, este destul de frumos."
- Coloana sonoră din Run Lola Run (Lola Rennt)
Filmul Run Lola Run a fost lansat în Germania, în 1999 și este un adevărat masterpiece. Beaturile hipnotizează, având de la începutul filmului un ritm de ces (tick-tock, tick-tock, tick-tock, tick-tock). Au și o funcție dramatică, contribuind la experiența cinematică. This soundtrack is rhytmic and makes you want to move. Alegerea genului techno pentru a acompania această peliculă setată în Berlin este perfectă. Tema filmului fiind „efectul butterfly”, dă ideea de mindfuck pe care muzica techno îl are. Poți auzi sunete care par să îți intre sub piele și să te compleșească, cu respirații apăsate, șoapte și cântece în loop. Ce mai este neînțeles este succesul classic al lui Tom Tykwer prin acest film, el fiind un „one hit wonder” în domeniul cinematic.
- The Chemical Brothers - Hanna
Coloana sonoră a filmului Hanna, creată de duo-ul englez de muzică electronică The Chemical Brothers, reprezintă un succes de producție cinematografică. Albumul original a fost atât de apreciat încât NME l-a clasat pe locul 54 în lista lor cu "61 of the Greatest Film Soundtracks". Deși filmul în sine nu a reușit să impresioneze criticii, coloana sonoră poate fi considerată o operă de artă în sine, capabilă să existe independent de film. The Chemical Brothers, recunoscuți drept unii dintre cei mai mari muzicieni britanici ai momentului, au reușit să creeze o atmosferă sonoră captivantă, care a ridicat nivelul întregii producții.
- Daft Punk - Tron: Legacy
Daft Punk au făcut și ei o treabă ireproșabilă pentru filmul „Tron: Legacy”. Filmul a fost lansau în 2010, dar deja duo-ul francez era bine cunoscut în lumea house-ului și a muzicii de club. Este cu adevărat regretabil că Daft Punk nu mai sunt activi, dar moștenirea lor muzicală rămâne puternică, ei despărțindu-se în 2021. Totuși, un hot take al anului 2024 încă este că Daft punk continuă să fie considerați excepționali. Coloana sonoră a filmului „Tron: Legacy” este una atemporală, în care Daft Punk și-au explorat în profunzime cunoștințele muzicale pentru a duce sunetul lor într-o direcție nouă, dramatică și palpitantă, cu sunete „raw”, de computer. În același timp, piesa „Derezzed” reușește să îmbine perfect elementele electronice futuriste cu influențele lor caracteristice din house-ul francez.
- Avicii: True Stories
„Avicii: True Stories" este un documentar captivant care a fost lansat în anul 2017. Filmul urmărește ascensiunea incredibilă a unuia dintre cei mai renumiți produceri și DJ din lume, Avicii. Coloana sonoră a filmului cuprinze piese originale sau remixuri realizate de Avicii. Printre acestea se numără hit-uri ca „Wake me up" și colaborări emoționante precum „Lord" cu Sandro Cavazza. De asemenea, sunt incluse remix-uri ale unor piese de succes, cum ar fi „Drowning" de Armin van Buuren și „Hang with Me" de Robyn, toate în stilul inconfundabil al lui Avicii. Muzica din film nu doar că accentuează narativul puternic al documentarului, dar servește și ca un omagiu adus talentului și impactului cultural al lui Avicii. În 9 iunie 2024, un nou documentar despre Avicii („Avicii: I`m Tim”) se va lansa la Tribeca Film Festival.