Evoluția muzicii dance: cum a rămas genul relevant
Te-ai întrebat vreodată de unde a început muzica dance? De la rădăcini, până la funk și disco, și la omniprezența sa în cultura contemporană globală, acest gen este un pilon artistic esențial în cultura noastră.
Astăzi, muzica dance se află în cea mai puternică perioadă a sa. Industria muzicii dance valorează aproape 12 miliarde de dolari, conform unui raport IMS (International Music Summit). Dar de unde a început acest fenomen și cum a reușit să se adapteze și reinventeze?
Ca orice formă de artă, muzica dance a trecut de barierele timpului. Haide să o luăm de la capăt. Ce înseamnă cuvântul „dance”? Este răspunsul fizic pe care oricine îl experimentează atunci când aude un ritm plăcut. Da, până și bătutul cu piciorul de podea sau cu degetele de masă intră aici.
Dacă ar fi să analizăm din punct de vedere al istoriei, dansul a făcut parte din ritualurile antice (în ritualurile spirituale), în folclor, a fost prezent în renascentism, în balurile de la curțile regale sau în balet. După secolul 20 toate aceste tendințe s-au îndreptat spre o manifestare socială. Adică, lumea din toate păturile sociale și de toate vârstele dansa și se bucura de muzică.
Anii `60 marchează propriu-zis începutul muzicii dance așa cum o știm noi în era modernă. Atunci, muzica era foarte funky și groovy și provenea de obicei de la persoane de culoare (James Brown, Fela Kuti și alții). Acest trend a fost influențat începutul unor mișcări civile de emancipare în SUA.
Anii `70 au însemnat disco music și afro-beats, trenduri iconice până și azi. Atunci a început și era clubbing-ului și folosirea sintetizatoarelor în muzică, chiar dacă în principiu sunetul distinctiv disco este tot unul funk.
Muzica dance a pășit pe drumul creat de predecesorii săi (funk și disco). În anii `80, epicentrul muzicii house a fost orașul Chicago, mai exact clubul The Warehouse. Stilul a devenit foarte popular în cluburi și a marcat prin tehnologie și inovație. Ritmurilor clasice li s-au adăugat elemente electronice. Și în Europa mișcarea dance a început să ia amploare prin petrecerile de techno (care au început Detroit) și rave.
Când vorbim de anii `90 și 2000, deja vorbim de muzica EDM, cum este cunoscută de noi astăzi. În aceste perioade muzica dance s-a diversificat foarte mult, de la drum and bass, la budstep în Marea Britanie, până la trance în Europa.
Din 2010, artiști ca Daft Punk, Avicii sau Calvin Harris au colaborat cu muzicieni pop de renume pentru a crea hituri globale. Deci muzica dance a început să se combine și mai tare cu o varietate de stiluri.
Muzica dance este despre a fi liber și a te distra, chiar dacă ești la un festival, într-un club sau la tine acasă. În 2020 industria a avut de suferit mult și a mers pe burtă puțin timp, dar spiritul inovativ a revenit. Produsele de pe piața de astăzi îmbină nu doar muzica dance cu cea pop, dar și cu hip-hop, grime sau rock.
Totul este în prezent foarte catchy, cu ritmuri care îți transmit energie. Avem parte de o adevărată diversitate, muzica live a luat un avânt semnificativ în ultimii 3 ani. Dar, show-urile online sunt și ele parte din poveste, cu transmisii in real time pe internet. Cine știe ce va însemna viitorul muzicii live în următorii zece sau douăzeci de ani? Clar este că în industria curentă, muzica dance se poate adapta la orice curent sau gen și reprezintă în sine o forță majoră.